Odkrycia naukowców były zaskakujące.
Dla kobiet, które określały swój poziom stresu jako niski, posiłek bogaty w tłuszcze nasycone powodował wytwarzanie większej ilości białek C-reaktywnych, wskazujących na wyższy poziom stanu zapalnego. Jest to dość typowe i zrozumiałe, dlatego dieta bogata w posiłki o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych jest bardziej rekomendowana mając powyższe na uwadze.
Zaskakujące natomiast były kolejne wyniki badan, a wręcz szokujące. Kobiety, które w ankiecie określały poziom stresu jako wysoki miały takie same reakcje na oba posiłki. Białko C- reaktywne i stan zapalny wzrastał zarówno po zdrowym posiłku jak i niezdrowym posiłku!
Główny autor J.K. Kiecolt- Glaser powiedział: “ Niespodzianka polega na tym, że w stresie zdrowy posiłek wygląda dla organizmu tak samo jak posiłek z wysoką zawartością tłuszczy nasyconych. To jest coś z czego wcześniej nie zdawaliśmy sobie sprawy”.
About the author